Hoppa över till primär navigering Hoppa över till innehåll Hoppa över till sidfot

Julspecial 2021

Svenska traditioner och folktro kring jul 60min

Upplev folktro runt jul och annorlunda jultraditioner

Besök vår julvandring runt Lucia och Jul i Stockholm eller Vallentuna, strax norr om Stockholm.

Boka en guidad specialvandring till jul och Lucia, hör om de dödas julotta, stjärntåg, julgranen, julpyntet och julmatens historia samt folktroväsen som tomten och folktro kring jul och Lucia.

Välkomna till en vandring där Lucia, ett ont väsen som straffar eller ett helgon med ögon på ett fat, är en del av en spännande vandring på 60min.
Passa på att gå denna speciella tur då vår julspecial endast aktiv under December månad!

Bokar du, eller har bokat, Sjätte tunnans julbord har du en rabattkod som ger dig billigare biljetter.

De dödas julotta, vedträn, stjärntåg och annan folktro kring jul – en julvandring 1h.
Välkommen till de dödas julotta, bakgrunden till Lucia, adventsljusstaken som skulle leda de döda hem och andra jultraditioner.
Hör om ursprunget till jul, vikingarnas Jól, julbordets maträtter och märkliga traditioner som Staffansritten.
Hör om den mångfasetterade Lucia som i vissa landsdelar ansågs vara ett bergatroll eller ett ont väsen som hotade att skada eller döda och hur traditionen förändrats.

Upptäck hur julgranen kom till Norden och julgransdekorationernas intåg, om 1500-talets stjärnspel med Herodes och barnamorden, hur du kunde busa med din arbetsgivare och varför ett vedträ med snöre och en elak vers var det enda du kunde få kring jul.

Folktro kring jul och nyår saknas det inte källor om. Detta är en tid med en mängd olika traditioner och symbolik. Upptäck en mängd av de mest spännande och annorlunda traditionerna.
Boka din plats på julvandringen idag!

Startplats:
I Vallentuna går turen söndagarna den 12 och 19 december kl. 13-14. Här börjar turen utanför Vallentuna kyrka. Vi rör oss runt kyrkogården och kvarnen mm.

I Stockholm börjar stadsvandringen utanför Sjätte Tunnan på Stora Nygatan 43 då de har julbord och vi rör oss i gamla stans mysiga gator och gränder.
Vi kör turen i Stockholm i samarbete med dem och kan varmt rekommendera deras julbord. Även ni som inte har julbord kan boka. Turen går runt i gränder och gator i gamla stan och slutar i tid för deras julbord.

Datum: 12:e samt 19:e december kl 13.00-14.00 i Vallentuna. Övriga datum och tider gäller Stockholm. kl. 17.30-18.30 alla dagar utom torsdag och fredag där tiderna är 16.00 samt 19.00.

Pris: 220kr per vuxen, 100kr för 10-15åringar och 80kr för barn 9 år eller under.

Boka din plats idag; boka på hemsidan eller ring 0766 457075 eller maila [email protected]

Denna tur är en specialvandring av Sweden History Tours, endast aktiv runt Lucia och jul, och fokuserar kring folktro och olika jultraditioner. Hör om bondesamhällets traditioner, de dödas julotta och viktiga dagar att avsmaka julölet mm.

Covid-19-anpassningar
Förboka din plats via sms eller email eller här på hemsidan då det är begränsat med platser, vi följer myndigheternas recommendation.
Guiden har röstförstärkare så alla ska kunna höra oavsett ålder och för att vi ska kunna hålla avstånd, vi går i mindre grupper och håller oss i de grupper vi kom i med 1m – 1.5m mellan grupperna.
Säkerheten är viktig, speciellt i dessa tider så vi ber alla att vara friska när de kommer på turen. Guiden har både haft covid-19 och är dubbelt vacinated.

Our special Christmas tour is available in English as well; please email [email protected]

An English tour for this Christmas and Lucia Tour are available by request and this tour can be done in Swedish or English.

Förboka din plats idag! 

a person wearing a costume

Upplev historiens vingslag

Skip to toolbar