Hoppa över till primär navigering Hoppa över till innehåll Hoppa över till sidfot

Guidningar i Sigtuna stad

Upplev Sveriges äldsta stad - grundad av Vikingatidens kungar

Upplev Sigtuna, grundad redan 970 e.kr

Låt oss visa Sigtunas historia på ett roligt, lekande och spännande sätt. Upplev Sigtunas spännande historia från 970-talet tills idag. Upplev mera om Sveriges äldsta stad.

Hör om massgraven vid St Lars kyrkoruin, gå på vikingatidens vägsträckning på Stora gatan och hör om stadens grundande. Följ utvecklingen från kungsstaden Sigtuna under 1000-talet till handelsstaden Sigtuna och Sveriges första biskopssäte! Vidare till reformationen och Gustav Vasas stängning av klostret och det som hände sen.

Stadsvandring eller transporterad guidetur?
I Sigtuna, Sveriges äldsta stad, erbjuder Sweden History Tours flera spännande  stadsvandringar att förboka.
Boka en spännande historisk vandring (från 250kr per vuxen) genom seklerna tillbaka till startpunkten för Sveriges äldsta stad, grundad 970 år e.kr.

Vi erbjuder även en intressant transporterad guidad tur (från 650kr per vuxen) för er som vill veta mera om Sigtunas historia och stadens omnejd.
Där upplever du en hissnande stadsvandring i Sigtuna genom seklerna tillbaka till vikingatidens och medeltidens stad! Då tiden är längre går den lite djupare ned i stadens fashinerande historia.
Här kombineras den vandringen med ett besök på det nära liggande barockslottet Wenngarn?
I Wenngarn får du träffa Sveriges kanske mest slösaktige man, och norra Europas på sin tids snyggaste karl: Magnus Gabriel de la Gardie.

Den går också till den vackra närbelägna klungbyn Viby (en äldre ovanlig bevarad byform). Barockslottet Wenngarn har b.la en av norra Europas bäst bevarade barockkyrkor.
För att boka en av dessa turer, gå nedanför denna text för att boka!

Kort historik om Sigtuna
Sigtuna grundades ca 970 av kung Erik Segersäll. Under vikingatiden och tidigmedeltiden var det en stor stad med långväga handel ända ned till Konstantinopel. Ett sigill därifrån är hittat i hamnen i Sigtuna.

Från början var det en enda stor gata med kristna begravningsplatser omkring, vilkens sträckning unik nog bevarats på Stora gatan i Sigtuna än idag. Dock har den nu dubbla längden och vi går inte längre på stockar för att komma upp från marken.

Vår vandring går via Stora Torget, som inte blev torg förrän efter fyra bränder på 1600-talet. Vi följer sedan Stora Gatan vars sträckning är i princip identisk med den vikingatida staden.

Din guide berättar om livet i vikingatida och medeltida Sigtuna. Hur staden växte från en representativ kungastad till en livlig handelsstad, om kyrkornas grundande och de spännande historier staden döljer.

Fortsätt längs Stora gatan och hör historier om folk som levt i den gamla husen. När vi kommer till museet berättar din guide om kungen och de första svenskslagna mynten från Olof Skötkonungs tid.

Vi besöker också de tre kyrkoruiner som finns strax utanför och gör ett besök i Mariakyrkan, en av Mälardalens äldsta tegelkyrkor och enda idag kvarvarande delen av det gamla klostret på platsen.

wooden houses Swedish flag Sigtuna city Tour from Stockholm
Royal Stockholm Castle Tour, Wenngarn Castle
P1250321

Boka en guidad tur till Sigtuna, boka nu!

Boka din stadsvandring eller guidade Sigtuna-utflykt idag