Hoppa över till primär navigering Hoppa över till innehåll Hoppa över till sidfot

Alla bokningsbara guideturer

Boka ett redan ihopsatt turkoncept

NY GUIDETUR

Alla guideturer som erbjuds

Utforska Sveriges spännande historia med oss!
Sweden History Tours erbjuder guidade transporterade turer, temavandringar och stadsvandringar som inkluderar ett 30-tal olika platser i och omkring Stockholm och Uppsala. Vi tar gärna emot bokningar från privatpersoner, par, grupper, barnfamiljer, skolor och företag.

Sagt om guideturerna
Charlotte Wahlström skriver på Sweden History Tours Google-sida (5 stjärnor)
En av de absolut bästa stadsturerna jag varit på! Rekommenderar varmt, så otroligt kunnig och duktig guide. Lärde mig väldigt mycket nytt och hade intressanta diskussioner. Kommer definitivt boka en ny stadsvandring med annat tema!

Mats Svensson skriver på Sweden History Tours Google-sida (5 stjärnor)
Mycket intressant och trevlig rundtur. Vår guide hade en djup och insiktsfull kunskap om såväl historia som nutid. Mats

Har du frågor?
Maila gärna [email protected] om du har frågor eller funderingar. Likaså om du undrar över någon turs tillgänglighet.
Hör också av er om ni undrar över tur-upplägg eller om vi kan guida på en specifik plats. Det mesta går att ordna!

Couple by a viking stone
a group of people walking on a grassy hill

Stadsvandringar utomhus

Från kr195

Möt den mörka folktron, blodiga helgonlegender, och mardrömsväsen kring halloween och Allhelgona. Upptäck bakgrunden till Halloween-firandet och Allhelgona. Boka din biljett till det exklusiva eventet bara tillgängligt runt Halloween här!

Transporterade turer i bil eller buss, upphämtning möjlig

Välj en huvudkategori

Boka idag!

Dessa turer nedan är indelade i olika kategorier. Först kommer de transporterade turerna, sedan olika historiska vandringar och därefter enskilda guideplatser.

1. Transporterade tematiska guideturer
Alla turer här inkluderar upphämtning och avlämning i Stockholm innerstad inom 4km från Stockholm centralstation på hotell, vid kryssningsfartyg (ej Nynäshamn) eller din bostad.
Turerna körs i bil, minivan eller buss beroende på gruppstorlek. Åk gärna med i egen bil. 5h och 8h-turerna inkluderar ett lunch-stop.

Transporterad tur – Stockholms bästa sevärdheter, inkluderar biljett och guidning på Vasamuseet, 3h.
Detta är en transporterad guidad Stockholmstur för dig som vill få mycket historia på kort tid. Här ingår ett besök med guide på Vasamuseet, en stadsvandring i Gamla stan och sightseeing-körning runt i Stockholm innerstad. Ni får se många av de flera historiska och spännande byggnader staden har och höra om stadens historia på ett fascinerande sätt.

Transporterad tur – Vikingatid i Runriket, 3h.
Vi besöker minst fyra platser med runstenar, gravfält, tingsplats och en medeltida kyrka. Platsen avgör delvis vilket fokus av vikingatiden som tas upp. Bonusstop går att fixa vid en snabb tur. Fokusen är på vikingatidens människor här i Skandinavien men även på plundringar och färder ut i Europa, till Jerusalem och Konstantinopel. Ni får höra hur de levde, vad de åt, hur de bodde, känna på runstenar 1000 år gamla och höra mera om runinskrifter. Även vikingatidens lag och ordning (skiljer sig från idag) mm mm.

Transporterad tur – Vikingatida rundtur inkl. stadsvandring i Sigtuna stad, 5h.
inkluderar allt ovan från “Vikingatid i Runriket 3h” samt ett lunchstopp och en stadsvandring i Sigtuna, Sveriges äldsta stad. Upphämtning och avlämning i Stockholm inkluderas.

Transporterad tur – Vikingatida rundtur inkl. Sigtuna och Gamla Uppsala, 8h.
 inkluderar allt ovan på “Vikingatida rundtur 5h” samt ett besök vid Gamla Uppsala kungshögar samt dess forna domkyrka. Vi gör även ett besök i Uppsala stad vid domkyrkan och slottet. Upphämtning och avlämning i Stockholm inkluderas.

Transporterad tur – Sveriges historia, besök världsarvskandidaten Markim-Orkesta, 5h.
Här behandlas bronsålder, järnålder, vikingatid och medeltid fram tills idag. Vi åker ut till den forna UNESCO-kandidaten, Världsarvskandidaten, Markim-Orkesta. I dessa två socknar besöker vi flera av de ställen från olika århundraden som gjorde området aktuellt (jordägarna godkände ej restriktionerna så blev inget världsarv till sist). Vi besöker flera häftiga vikingatida runstenar, medeltida kyrkor, gravfält, ett möjligt fornborgsbesök, samt inkluderar ett besök på Husbyöhns Islandshästgård.

Transporterad tur – Medeltidens kyrkor, 5h.
besök några av Sveriges fascinerade medeltida kyrkor med bevarade medeltida inventarier och hör samt se hur kyrkorna förändrats genom århundradens lopp. Varför satte kyrkbänkar in? Hur såg kalkmålningarnas färger ut när de målade, och vilka helgon avbildas egentligen och vad för betydelse har en relik? Hur har gudssynen förändrats?

Transporterad tur – Svenska Palats och slott, 8h.
Undersök flera olika typer av Svenska slott och palats. Börja dagen med det gnistrande UNESCO-Världsarvet Drottningholm med sin kungliga prakt och sin praktfulla trädgård. Därefter väntar Skoklosters mäktiga högadelsborg med sina unika samlingar bevarade (utbytt vinter och då slottet är stängt mot Stockholms slott) till Wenngarns, Gabriel De Le Gardies lantslott. Där väntar ett mera nedtonat palats med en av norra Europas häftigaste och mest kompletta barockkyrkor. Du får också höra mera om arkitektur, Europas kanske snyggaste man på 1600-talet och livsstil för adeln under 1600-talets Sverige och Stormaktstiden.

Transporterad tur – Sigtuna stad och Wenngarns barockslott; besök Sveriges äldsta stad, 5h.
På denna transporterade tur får du möta både Sveriges äldsta stad och det praktfulla, av De La Gardie upprustade, lantslottet Wenngarn. Sigtuna är också en otroligt mysig trästad med en välbevarad medeltida stadskärna med 2-300 år lågt byggda bevarade trädhus. I Sigtuna går vi en stadsvandring, Vi besöker alla dess kyrkoruiner samt fascineras över stadens vikingatida gatunät och dess rik och häftiga historia. Därefter beger vi oss till Wenngarns slott, besöker norra Europas bäst bevarade barockkyrka, och möter Magnus Gabriel De La Gardie och hans tid.

Transporterad tur – Uppsala stad historia, inkluderar ett besök i Gamla Uppsala och Valsgärde, 7h.
Ha en heldag i Uppsala, Sveriges fjärde största stad. Besök nordens största domkyrka, gå en spännande stadsvandring med besök i Domkyrkan, utanför slottet och Botaniska trädgården. Går via Universitetshuset och Linnéträdgården. Denna stadsvandring och dag täcker en mängd olika teman. Vitt och brett om olika byggnader och människor, som Celsius, Linné och Rudbeck.

Hör om den anatomiska teatern och dess briljans (bortsett från vädringsfunktionen som inte existerade), om universitetshuset och universitetet, om professorer som sålde uppsatser till studenterna. Om den stora stadsbranden 1702 och olik tidsperioder. Hur staden förändrats som att staden raserades helt inför drottning Kristinas kröning, men inte hann klart så den flyttades till Stockholm istället.

Vi besöker också Gamla Uppsala kungshögar, 55-77m i diameter höga gravhögar från Vendeltiden, samt Valsgärde båtgravfält om önskemål och tid finns. Här får du en djupdykning in i Gamla Uppsalas historia, Vendeltidens människor, den medeltida kyrkan i Gamla Uppsala och de senaste arkeologiska utgrävningarna.
Se även hemsidan Stadsvandringar och Guidningar i Uppsala stad

Transporterad tur – Bronsålderstur, bland hällristningar, gravhögar och fornborgar, 3h.
En tur tillbaka till några av de gravfält, fornborgar och andra lämningar bronsålders människor lämnat efter sig. Vi tar en tur runt Angarnsjöängens historiska lämningar i Vallentuna kommun. Vi besöker b.la Örstaristningen; en av de få figurristningar som finns bevarade nära Stockholm, en skålgropsförekomst vid Omrstaskolan och Lingsbergs fornborg. Även flera gravhögar från bronsåldern finnas i närheten som vi också besöker. Hör mera om livet på Bronsåldern i Vallentuna med omnejd.

Transporterad tur – Besök järnåldern och dess människor, 3h – 5h.
Denna tur fokuserar på allting från romersk järnålder till vikingatid. Den tar oss upp inuti en fornborg, till runstenar, en vikingatida tingsplats och till några mäktig vendeltida storhögar vid Vada sjökullar i närheten av Brottby. Denna tur är bra om du vill få en överblick över den spännande och omvälvande tidsperiod järnåldern är. Turlängd kan anpassas.

2. Stadsvandringar och historiska vandringar / cykelturer
Här presenteras guidade stadsvandringar i Uppsala, Stockholm, Vallentuna och Sigtuna, samt de olika historiska vandringar och guidningar på enskilda platser företaget erbjuder. För guidningar i Uppsala stad erbjuds flera olika teman och vandringar vilket kan ses på denna sidan.

Stadsvandring i Vallentuna – Vallentunas centrums forntida historia, 1h.
Välkomna på en guidad vandring om Vallentuna centrums forntida historia. Vi går igenom Vallentuna stationssamhälle före och efter tåget kom hit och hur de utvecklades till det vi ser idag. Därefter vandrar vi till Hövdingaparken där vi hör om det vendeltida och vikingatida Vallentuna, samt går tillbaka ända till de tidigaste fynden av en bosättningen vid Vallentuna centrum under Bronsåldern och vad fynden kan säga oss om den.

Stadsvandring i Stockholm – Upplev Gamla Stan, 90 min.
Gå en stadsvandring genom gamla stans gränder och vrår. Besök den trängsta gränden i staden, runstenen och hör historien om flera av de spännande platser som Helvetet (bödelns gränd), den undergörande tavlan i klostret mm.

Stadsvandringar i Uppsala – Flera olika typer av stadsvandringar möjliga, 1h – 4h.
Boka en stadsvandring i Uppsala stad. Flera olika längder och teman möjliga. Dessa stadsvandringar hålls av en auktoriserad Uppsalaguide.
Fokusen på turerna går att forma utifrån kundens önskemål men kan vara ex. Uppsala universitet (Nordens äldsta, 1477), stadens kyrkor, runstenar, slottet och Vasatiden etc etc. Se denna hemsidesdel för olika färdiga turer att boka i Uppsala stad.

Stadsvandring i Sigtuna –  det vikingatida och medeltida Sigtuna, 1h – 2h.
Besök Sveriges äldsta ännu existerande stad, se mäktiga kyrkoruiner av Mälardalens kanske äldsta stenkyrkor från 1100-talet. Hör om den vikingatida staden, vandra längst stadens medeltida gränder och låt historien komma till liv omkring er där ni vandrar. Inkluderar ett möjligt besök på Siguna museum (eget inträde).

Historiska Cykelturer / Vandringar i Markim-Orkesta, 3h – 5h.
Dessa är 3 st historiska cykelturer, eller fotvandringar, på Pilgrim Vallentunas leder i Vallentuna kommun med olika teman; Svensk historia, Vikingatid eller Vikingatid och medeltid. Mera information kan du hitta nedan under respektive bokningsbart alternativ. 

3. Enskilda guideplatser
Här listas några av de enskilda guideplatser där företaget erbjuder guidningar. Även flera av de platser som finns i ex. Runriket och runtomkring i Uppsala och Vallentuna går att fixa som enskilda guidningar liknande dessa vid förfrågan.

Enskild guideplats – Vada Sjökuller, ett Vendeltida maktcentrum, 1h.
Hör om Vendeltiden, den spännande tidsperioden precis innan vikingatiden, och 600-talets människor. Möt 3 magnifika kungshögar på 3-4m höga och över 30m i diameter i Vada, nära Brottby. Hör om människorna som levde då, och tidsperioden Vendeltiden vid Vada Sjökullar. Utforska hur de levde, vad de åt, vad som kan tänkas finnas inne i gravhögarna och besök ett av Upplands häftigaste höggravfält. En bonus är vacker natur och blommande blommor. Parkering vid Vada kyrka nära Brottby.

Omnämningar i media om denna turen kan du läsa här:
Längre artikel i Vallentuna Nyheter om vår guidning vid Vada sjökullar

Artikel i Mitti om vår guidning vid Vada sjökullar

Enskild guideplats – Arkils Tingstad – Om Vikingatiden och dess tingsplatser, 1h.
Boka en 1h-guidning om vikingatiden. Hör om runstenar och runor, skepp och utlandsfärder, vikingatida lagar, samhällets uppbyggnad och hur folk levde och åt. Lite extra fokus på medeltida och vikingatida lag och ordning kan göras vid Arkils Tingstad. Turen går att forma utifrån kundens önskemål. Besöksadress är Tingvallavägen, Vallentuna.

En detaljerad genomgång av turen vid Arkils Tingstad finns i form av ett blogginlägg från en av våra besökare.

Enskild guideplats – Vallentuna kyrka, 1h.
Gör en djupdykning ned i Vallentuna kyrkas spännande historia. hör om Sveriges kanske äldsta inhemskt producerade bok Vallentuna-kalendariet, runstenarna vid kyrkan, tornets runinskrifter, den stora branden och ombyggnationen samt mycket mer. Hör om Klingspor-ättens gravkor, hur en begravning egentligen skulle gå till under stormaktstiden och gå igenom kyrkans genom århundradenas olika förändringar av kyrkorummet och medeltidens teologi mm.

Enskild guideplats – Täby Kyrka, 30min – 1h.
Upplev en av de främsta Albertus Pictur-kyrkorna, Täby är med oövermålat tak en av de finaste med välbevarade målningar som behållit färg och motiv bra. Vem hur ska motiven egentligen läsas av och tolkas? Följ med i en djupdykning ned i medeltida kalkmåleri, dödsdanser, medeltida valvsslagning, det magnifika altarskåpet och andra inventarier från medeltiden. Du får även veta mera om kyrkans egen historia genom århundradenas lopp, om begravningsakter mm från medeltiden och framåt.

Enskild guideplats – Gamla Uppsala högar och kyrka, 1h – 3h.
Hör om Gamla Uppsala kungshögar, bland de mäktigaste i landet, och platsen Gamla Uppsala. Mycket nytt har kommit fram i de senaste årens utgrävningar. Hör om gårdarna omkring och dess funktion, om utgrävningarna och fynden, dateringar och hur folket levde på den här tiden. Vi vandrar runt Gamla Uppsala högar, ser på platåerna där de stora långhallarna och de workshops som hittats där.

Enskild Guideplats – Valsgärde båtgravfält, 1-2h.
Boka en visning vid Valsgärde, ett av Sveriges mest spännande vendeltida (550-800e.kr) gravfält. Tros det är det få som erbjuder visningar här.
Valsgärde ligger 3km norr om gamla Uppsala. Valsgärde är ett spännande utgrävt båtgravfält, fynden finns på Museum Gustavianum i Uppsala. Platsen där skeppen och båtarna låg är fortfarande väl synliga på gravfältet vid ett besök idag.

Vendeltida begravningar var prakt i form av vackra smycken, djur som dödades på platsen och stora rikedomar som gick i graven med de döda. Prestige värderas högt vilket kan ses på gravfynden. Has i Valsgärde har det hittats begravningar inkluderande rovfåglar till jakt, svärd och rustningar, 4 hästar, runt 50-70 spelpjäser, exklusiva tyger, kött-tänger och kärl fyllda med mat. Denna visning går även igenom tidsperioden i stort och skillnaderna mot vikingatiden.