Hoppa över till primär navigering Hoppa över till innehåll Hoppa över till sidfot

Stadsvandringar och guidningar i Uppsala stad

Boka en annorlunda guidetur i Uppsala med oss - flera olika konceptguidningar

Guidningar och vandringar i Uppsala stad

Välkommen att uppleva Uppsala, som du aldrig förr gjort!
Uppsala stad är en spännande plats fylld av många olika intressanta, roliga och annorlunda sevärdheter. På en relativt liten yta finns väldigt mycket att se, knutet både till svensk och internationell historia från 1100-talet tills idag.

Dessa turer riktar sig till privatpersoner, familjer och grupper. Oavsett ditt intresse eller takt kan något fixas för dig, eller din grupp.
Alla turer går även att köra på engelska, och vid förfrågan även tyska eller andra språk.

Vi erbjuder för Uppsala stad dels olika färdiga turer som går att boka direkt. Alla guideturer i Uppsala kan kombineras med varandra.
Vi kan också, tillsammans med dig, designa en tur utifrån dina önskemål. För de färdiga stadsvandringarna se längst ned på denna sida för mera information.

Guideturerna leds av auktoriserade guider
Att gå tillsammans med en kunnig och bra guide är något som verkligen ger ett mervärde till besöket, och låter dig uppleva staden på ett helt nytt sätt!! Alla våra stadsvandringar hålls av en auktoriserad Uppsalaguide.

Alla stadsvandringar kan förlängas till 3h eller 4h. Vid de längre kan vi även inkludera ett trevligt besök på en lunchrestaurang eller café.

Här nedan kan du direkt boka en mängd olika 1h-guidningar, vill du ha längre tidsperiod än så maila gärna eller ring. Vill du veta mera om någon av turerna som nämns i listan nedan hittar du dem längst ned på sidan.

Önskas en speciell guidetur en speciell dag och tid som inte står utmärkt här så hör av er vid telefon eller email. Tiderna här är, i möjligaste mån ingen annan tur är inbokad samma dag, flexibla.

För öppna, utan förbokningskrav och lite billigare Uppsalavandringar se Öppna guideturer samt Halloweenspecial.
Schemat, tillgängligt för bokning varje dag är

Starttid – Sluttid Turnamn / kort turbeskrivning
09.00 – 16.00 Privat guidad heldagstur 7h från Stockholm till Uppsala och Gamla Uppsala, denna tur kan även starta i Uppsala. Annars start och slut vid ditt hotell i Stockholm.
10.00-10.55
21.40-22.40
Vasatid vid Vasaborgen, 1h.
Upptäck Vasaborgen och Uppsala under Vasaättens tid från utsidan: hör om om reformationen, blodiga mord på slottet och bränder samt kyrkorivningar, Långfredagsslaget och mycket mer än så!
11.00 – 12.00
13.45 – 14.25
Stadsvandring – Runor och runstenar i Uppsala, 1h.
Besök de runstenar som finns bakom Gustavianum och vid Domkyrkan. Upplev vikingatiden och budskapet från dess människor som levde här för 1000 år sedan.
12.30 – 13.30
17.45 – 18.45
Djävulskontraktet, silversleven ch arkitektkonkorsen – Uppsala universitets historia, 1h.
Upplev Nordens äldsta universitets historia; hör om grundandet för att vara bättre än danskarna, studenten på 1700-talet som skrev kontrakt med djävulen mm.
15.00 – 16.00
19.00 – 20.00
Uppsalas största sevärdheter, 1h. (Bästsäljare)
Hör om Domkyrkans historia, om arkitekten som blev bankrupt när han byggde Universitetshuset, platsvalet för Carolina Revidiva och morden på Uppsala slott.
16.00 – 17.30
20.00 – 21.30
Fattigvård, prostitution och rasbiologiskt institut – en mörkare stadsvandring! 90min.
Upplev den mörka sidan av Uppsala och Sveriges historia; hör om Pestutbrottet 1709-1712, slaveri och kolonisation, Gustavianums anatomiteater, bordellerna i Uppsala på 1800-talet, Uppsalas statliga rasbiologiska institut och för vilka brott du kunde hamna under kniven på anatomiska institution under 1800-talets slut.
17.30-18.30
19.00-20-00
Medeltida Skräck, odöda och mörk folktro i Uppsala, 1h.
Följ med på en vandring om medeltida skräck, odöda och mörk folktro i Uppsala. Hör om Myrlingar, kyrkgrimmen och älvornas förbannelser, om skogsrået, när pesten kom 1710 samt ond bråd död vid galgbacken.
Boka via email Uppsalaprofessorer under 16- och 1700-talet, 1h.
Vi går efter gamla kartor och letar efter deras byggnationer, besöker utsidan av bevarande hus där de en gång levt och hör om deras tid och liv – fördjupa kunskapen om Linné, Rudbeck, Swedenborg, Celsius mm.
Boka via email Transporterad tur – Kyrkohistorisk tur från Uppsala 5h.
Vi besöker några av norra Upplands häftigare kyrkor på denna kyrkohistoriska tur om kalkmålningar, altarskåp och medeltida liv och levene; Vaxsala kyrka, Tierps kyrka, Knutby och Funbos kyrkor.
Boka via email Transporterad tur – Vendeltid i Uppsala 3h
Åk på en transporterad tur och djupdyk ned i Vendeltiden och dess samhälle. Vi besöker Valsgärde’s unika båtgravfält norr om Uppsala och Gamla Uppsala. Hör om livet under Vendeltiden, de döda och deras gravgåvor och vad de kan säga oss om livet på den tiden idag.
Boka via email Transporterad tur – Upptäck Sveriges Historia från Uppsala 5h.
Upptäck Hågahögen; Sverige guldrikaste gravhög, en unik runsten med en ryttaravbildning och se en av de äldsta avbildningarna av en skidåkare. Beskåda Västerlövsta kyrkas magnifika gravhäll, hör om Ulltuna’s vendeltidsgravar och Wiks slotts fascinerande historia med dess belägring av Gustav Vasas trupper under mer än ett år mm.
Mera info nere Guidning 90min vid Gamla Uppsala högar och Gamla Uppsala kyrka. Hör om de senaste årens utgrävningar, långhusplatåerna och gravhögarnas rika fynd.
Mera info nere 1h/2h:s Guidning vid Valsgärde båtgravfält. Upplev Vendeltiden, se sänkorna där båtarna som släpades från Fyrisån låg och hör om rika, spännande gravfynd!
Bokas via email Besök Hågahögen, Sveriges guldrikaste bronsåldershög, med en guide. Få en guidning om en av de häftigare gravarna i Uppsalatraken.

På gång (bokas via email)

Medeltidens Uppsala / Helgon-vandring

Gå på en guidetur om det medeltida Uppsala genom gamla gatunamn  och hus med fokus på helgondyrkan, blodiga helgonhistorier och dess betydelse. Upptäck Uppsala domkyrkas portaler, hitta de gömda figurerna  och de historier som gömmer sig i ornamentiken. Hör om pilgrimsvandring och helgonreliker, om blodiga helgonhistorier samt bakgrunden till namn som t.ex st Eriks betong, st Johannesgatan mm.

Sturemorden och maktövertagande 1561-1595 – en Uppsalavandring, 1h

Hör om en spännande tid i Uppsalas historia, om Sturemorden, Kungsgården Uppsala gård, om maktövertagande och krisen kring Sigismunds kröning där två fallanger stod i kuben på varan och det ryktades om mordförsök mm.

Författar-vandring i Uppsala, 1h

Strindberg, Fröding och deckarförfattarnas Uppsala. Gå i fotspåren av flera olika författare och hör om deras böcker, liv och karaktärer och hur staden Uppsala påverkat deras författarskap. Hör hur prostitution påverkade Fröding, studentlivet strimberg och om Håkan Nessers mörka mord i Uppsalas gränder.

Anekdoter ur en glömd historia – en kvinnohistorisk vandring, 1h

Gå en kvinnohistorisk vandring från vikingatid tills idag och hör om kända kvinnor i stadens historia som den första studentskan, hur kvinnor kunde starta buissnises under medeltiden, hade rätt till småslakt på 1700-talet, när kalkrörerskorna fick mera betalat än soldaterna så strejk uppstod och andra spännande och annorlunda anekdoter ur svensk kvinnohistoria.

Skulpturvandring i Uppsala, 1h

Upptäck en mängd olika spännande, annorlunda och utmanande skulpturer längst med Fyrisån och på andra platser i stadsrummet i Uppsala.

Kyrkogårdsvandring i Gamla kyrkogården, 1h

Besök Gamla kyrkogården och dessa många gravar i en spännande vandring till både stora och små, kända och okända  gravar. Möt nationsgravar, moderna runstenar, kapell och en kortare historia över vitt skilda begravningsskick från stenåldern, bronsåldern, vikingatid mm tills idag.

Vägmärken – en Dag Hammarsköld-vandring, 1h.

Upptäck Dag Hammarskjölds väg, hans uppväxt på slottet, hans dramatiska öde i Afrika och en mycket spännande, speciell och inflytelserik persons liv. Vi besöker platser som format Dag Hammarskjöld till den han var och är knutna till hans uppväxt, lov och gärningar mm.

Möjliga special-turer i Uppsala? Endast din fantasi sätter gränserna.
Special-turer erbjuds med fokus på ex. Uppsala Universitet (nordens äldsta, grundat 1477), Linnés Uppsala, stadens medeltida kyrkor och medeltiden, eller andra spännande ämnen. Har du något just du vill ha en stadsvandring om, eller se om det går att boka en specialtur, maila eller ring.

Välkommen att maila oss om du har frågor. Annars kan du läsa mera, och boka, turerna som beskriva ovan nedanför denna del!

Uppsala Cathedral City Tours Medieval Gothic Architecture
Runsten i Gustavianums Universitetsparken
a group of people walking on a grassy hill

Boka en stadsvandring i Uppsala!