Hoppa över till primär navigering Hoppa över till innehåll Hoppa över till sidfot

Boka en lyxvandring med utematlagning!

Plocka vilda plantor och tillaga vid elden till historier om vikingar och kungar

Vilda ätliga växter bland vikingar och kungar i Nåntuna Lund

Några km söder om Uppsala ligger naturreservatet Nåntuna. Kom med på en lyxig halvdag med utematlagning över öppen eld, folktro och växtmagi. Förutom en fin middag på det vi plockar ihop får du en historisk vandring bland vikingar och kungar där vi besöker ett 2000-årigt gravfält och du får höra om Linné och storslagna begravningar mm.

Denna vandring är en unik tur där två olika företag ger det bästa de kan erbjuda till er kunder.
Den riktar in sig både till företag, privatpersoner och grupper. Boka din plats idag längst ned på sidan. Vid frågor maila [email protected] eller ring 0766457075.

Halvdags-vandringens upplägg

Nässlor, violer, älgört och granskott. Förr i tiden var skogen folkets viktiga skafferi där man plockade växter, örter och bär till både mat och medicin, en kunskap som idag tyvärr har fallit i glömska. Massor av näringsämnen, vitaminer och mineraler finns lagrade i olika växter i vår omedelbara närhet, tillgängliga till alla som har kunskapen om dessa. Under denna exklusiva halvdagtur får du uppleva historien bakom Nåntuna dess nyttoxäxter, växtmagi och folktro i en vacker miljö bland Upplands största ekar. Tillsammans plockar vi välsmakande ingredienser från skogen och tillagar en måltid över öppen eld till berättelser om storslagna begravningar samt blodiga djuroffer.

Turen börjar med en vandring genom det vackert blommande Nåntuna Lund kantat av hassel och ek. Jonathan Olsson från Sweden History Tours tar oss genom området med spännande berättelser om begravningsritualer, Ulltuna och Nåntunas forntid, naturnära seder samt växtmagi och folktro. Hur levde människorna här för 1000 år sedan och vilket intresse hade Linné i Nåntuna Lund under 1700-talet? Tillsammans upptäcker vi ett 2000-årigt gravfält och vad det kan säga om de som en gång bodde där. Hör om det som döljer sig bakom namnet Nåntuna, en mångfasetterad plats i vikingarnas fotspår.

Vi fikar under de ståtliga ekarna och fortsätter vår upptäcktsfärd på jakt efter ätliga växter. Elle från Elles Utemat guidar oss bland smaker och vilda delikatesser i skog och mark. Vi smakar oss igenom en rad spännande växter och det som vi idag kallar för ogräs för att fylla våra korgar med godsaker som vi senare ska använda i tillagningen av kvällens måltid.

Efter vandringen är det dags att tända en eld i vårt camp och påbörja matlagningen. Vi integrerar vår skörd i en välsmakande middag som vi avnjuter tillsammans i den historiska miljön. Kvällen avslutas med en kåsa skogsté i skymningen.

Passa på att skapa ett speciellt minne med denna hållbara tur med fokus på historia och vildplockad mat. Vi använder närproducerade och svenska råvaror. Du kan ta dig till platsen med kollektivtrafik, endast 20 minuter från centrala Uppsala.

Denna specialtur arrangeras i samarbete med Elles Utemat och Sweden History Tours.
Denna vandring behöver minst 8 deltagare för att köras. Kostnaden per person är 1150kr. Du kan i nuläget boka här eller anmäla intresse via [email protected] eller 0766457075. Ju fler intresseanmälningar desto fler datum börjar låsas upp och erbjudas.
Varmt Välkommen!

utematlagning guidetur Uppsala
a person holding a cell phone
a plant in a forest