Hoppa över till primär navigering Hoppa över till innehåll Hoppa över till sidfot

Angarnsjöängen runt 4h – Bland vikingar, fornborgar och Vendelgravar

Upplev forntiden runt Angarnsjöängen - möt forntiden öga mot öga idag!

Snabbinformation

Upplev Angarnsjöängen, inte som naturreservatet utan som den fantastisk historiska plats den och dess omgivning är. Besök det forntida Angarnsjöängen, kom via kartor, platser och berättelser tillbaka i historien. Hör om vendeltidens fester vid Vada Sjökullar, se en av Stockholms läns största bronsåldersristningar, bestig en formborg med en kunnig guide och hör om vikingatidens människor och tro.

Vuxen 16+ år
kr1050
Ungdom 10-15 år
kr350
Barn 9 år och under
kr150

Upptäck Angarnsjöängens spännande historia!
___________________________________
Minst två st krävs för att boka. Familjerabatt erbjuds.

___________________________________
Mötesplats
Utanför Vallentuna biblioteks huvudingång. Åk antingen i företagsbilen eller med egen bil.
___________________________________

Turbeskrivning

Transporterad tur runt Angarnsjöängen – Bland vikingar, fornborgar och vendelgravar (4h)
Upplev Angarnsjöängen, men inte bara det naturreservat som finns där utan alla spännande historiska platser och berättelser som finns kopplat till platsen.
Följ på en 4h lång guidad tur i bil. Detta är en transporterad tur runt Angarnsjöängen, i östra Vallentuna kommun, där ni upplever den rika runstensbygdens forntida historia!

Ni gör även ett besök i den spännande och annorlunda Bronsåldern via ett besök vid Ormstaskolans gravfälts skålgropar, ett möjligt fornborgsbesök, samt att vi besöker en av Sveriges häftigaste bronsåldersristningar; Örstaristningen.

Starten för turen är antingen i Stockholm eller vid Vallentuna station. Därifrån börjar resan tillbaka 1000 år i tiden. Vi besöker flera sevärdheter från vikingatiden, vendeltiden och bronsåldern. Vi besöker under turen Vada Sjökullar, Lingsbergs runstensbro och fornborg, Angarns kyrkas runstenar. Ormstaskolans gravfält samt Örstaristningen.

Ormstaskolans gravfält
Här besöker vi ett flertal skålgropar samt utforskar de vikingatida gravar som söker sig precis bredvid skolan. Hör om begravningsritualer och b.la. hur man på bästa sätt får in en människas ben i en begravningskruka under Vikingatiden.

Lingsbergs runstensbro
En unik runstensbro vid Angarnsjöängens kant som härstammar från äldre järnåldern. Här kan vi även besöka en folkvandringstida fornborg.

Vada Sjökullar och Vada kyrka
Vid Vada sjökullars gravhögar på runt 4 meter höga och 30m i diameter berättar vi om vendeltiden, epoken som lade grunden till vikingatiden. Vendeltiden är en tid med storslagna fester, ståtliga begravningar och handelsförbindelser från Sri Lanka till Sverige.

Örstaristningen
Vid Örsta finns en av Sveriges största figur-ristningar från Bronsåldern, vi tar en kort vandring genom skogen (10 min) för att komma till platsen.

Angarns kyrka
Vid Angarns kyrka Möter vi b.la en fosterson på en av runstenarna. Här berättar vi om runstenarnas innehåll och deras koppling till b.la kristendomen. Hör även om Angarnsj kyrka samt om den tidiga kyrkan i Sverige och hur den skilde sig från övriga Europas katolicismen.

Klosterbacken
Finns tid kan vi även besöka Klosterbacken vid Angarnsjöängen, en heltutgrävd fornborg.