Hoppa över till primär navigering Hoppa över till innehåll Hoppa över till sidfot

Audioguider (kommande)

Upplev nya, intressanta platser i Vallentuna kommun!

Upptäck Vallentuna!
Hur ofta händer det inte att du kommer till en plats och vill veta mer om platsen du hamnat på, men antingen finns där ingen skylt eller så har den för lite information på sig.

Boka en audio-guide på svenska och upplev Vallentuna kommun. Plocka med dig en historisk guide i din ficka. Upplev historien i din mobil eller säkert hemma vid din dator.

Ta din bil, eller cykel, och följ den karta du vill följa runt till olika stop runt om i Vallentuna kommun. Väl framme klickar du och får höra om platsens historia, kuriosa samt vad den betyder för uppläsaren själv.

Hör om välkända, och nya platser, på ett helt nytt sätt. I samarbete med Vallentuna Bildarkiv kommer både ljud och äldre bilder upp direkt i din mobil. Vill du veta mera senare är du välkommen att boka en fördjupande guidad tur.

Flera olika Audio-guideval
Det finns fem olika audio-guider på gång. De är under inspelning just nu men hör gärna av dig om det är något speciellt du är intresserad av. Du kan ringa eller maila, du hittar uppgifterna längst ned på sidan eller under “kontakta oss”.

1. Utforska Vallentuna centrum – hör om Väsby kvarns historia, tegelbruken i Vallentuna, när järnvägen kom hit, varför huset Tärningen har en runristad tärning från 600-talet avbildad och mycket mer.

2. Åk runt Angarnsjöängen och besök fornborgen Klosterbacken, Össeby kyrkoruin, Vada Sjökullar samt Lingsbergs runstensbro och fornborg. Passa på att besöka Lindbergs café när du ändå är där.

3. Utforska delar av de vikingatida platserna i Runriket och platser knutna till Heliga Birgitta för en utökad audioguide-tur runt Vallentunasjön och Frestavägen.

4. Åk runt i Markim-Orkesta och Lindholmen och upplev runstenar, kungamördaren Anckarströms historia, mäktiga Vikingatida kvinnor, en ruin knuten till Gustav Vasa och häftiga gravfält.

5. Besök Upplands Väsbys fornminnen. Ta dig bort mot Upplands Väsby och besök flera spännande historiska platser där som Nordians Hög, en vendeltida gravhög på 10m i höjd och 50m i diameter, hör om Löwenströmska som är knutet till kungamördaren Ankarström och mer än så.

P1430031
a group of people that are standing in the grass
  • Mest populära valet!
Från kr950

Gör ett besök till vikingatiden för några timmar! Vi reser tillsammans tillbaka 1000 år i tiden.  Lär dig allt om den spännande och ikoniska vikingatiden. Besök en rad spännande, häftiga och ovanligt välbevarade platser i själva hjärtat av vikingatidens värld i norra Stockholm.

Från kr235

Kan en guidad tur om ett universitet verkligen vara spännande? Låt oss motbevisa dig med roliga, galna och knasiga historier knutet till universitetet. Alltifrån studenthyss med åsneöron och tänger, gången universitetet fick köpa tillbaka sin egen silverspade och 1700-talsstudenten som skrev kontrakt med djävulen mm.